Το αγγούρι

Το αγγούρι είναι καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativusΣικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι.

Η αγγουριά καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή της.

Προέρχεται από την Ινδία όπου καλλιεργούνταν 3.000 χρόνια πριν. Είχε παρουσία στην Αρχαία Ελλάδα και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ύστερα, διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το αγγούρι έχει πολλές ιδιότητες που βοηθούν στο δέρμα. Η φλούδα του αγγουριού χρησιμοποιείται σε διάφορες αισθητικές θεραπείες, επειδή σε αυτό το μέρος του λαχανικού είναι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις το καφεϊκό οξύ, το ασκορβικό οξύ και η βιταμίνη C. Ανακουφίζει από τους ερεθισμούς και βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών.

Αγγούρι
Ο καρπός

Ο καρπός

Κάθε φυτό φέρει άνθη και αρσενικού και θηλυκού γένους. Τα φύλλα είναι τριχωτά και διαθέτουν έως πέντε λοβούς. Το σχήμα του είναι επίμηκες και κυλινδρικό. Εξωτερικά έχει χρώμα πράσινο, ενώ εσωτερικά ελαφρώς πράσινο ή λευκό. Συγκεντρώνει βιταμίνες όπως: C, B1, B2 και βιταμίνη Α που εντοπίζεται στη φλούδα.

Η καλλιέργεια

Η καλλιέργεια

Το αγγούρι καλλιεργείται το καλοκαίρι στην ύπαιθρο και τον υπόλοιπο χρόνο σε θερμοκήπια, γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Τα τελευταία χρόνια, καλλιεργούνται πολλά υβρίδια που κατηγοριοποιούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα μεγαλόκαρπα και τα μικρόκαρπα. Τα μεγαλόκαρπα αγγούρια κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» στην αγορά και το εξαγωγικό εμπόριο.

Η καλλιέργεια απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία του εδάφους και απολύμανση του, με χημικά ή καλλιεργητικά μέσα π.χ. η εδαφοκάλυψη με μαύρο πλαστικό πριν τη φύτευση των φυτών το οποίο στρώνεται κατά λωρίδες στις γραμμές φύτευσης, αποσκοπεί στην καταπολέμηση των ζιζανίων.

Ο σπόρος του αγγουριού σπέρνεται σε εξειδικευμένα φυτώρια και τα φυτά που παράγονται μπορεί να είναι αυτόρριζα ή εμβολιασμένα σε ειδικά ανθεκτικά σε ασθένειες υποκείμενα. Η φύτευση γίνεται σε ζεύγη γραμμών ή και απλές γραμμές και κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, κάτω ακριβώς από τα σύρματα στήριξης (στο θερμοκήπιο).

Στην κουζίνα

Στην κουζίνα

  • Καταναλώνεται ωμό, είτε σκέτο ή σε σαλάτες όπως στην κλασσική χωριάτικη σαλάτα, αλλά και σε χυμούς.
  • Αποτελεί το κύριο συστατικό για την παρασκευή του τζατζικιού.
  • Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.